Zpět
04.10.2017, Cech českých vinařů

Vinné sklepy Kutná Hora, s.r.o.

Vinné sklepy Kutná Hora, s.r.o.
Klášter svaté Voršily
Jiřího z Poděbrad 288, Kutná Hora


PRODEJNA tel.: +420 775 233 101

Lukáš Rudolfský, ředitel, jednatel
tel.: +420 736 536 488             
email: rudolfskyl@seznam.cz  

www.vinokutnahora.cz



Historie

Společnost Vinné sklepy Kutná Hora, s.r.o. založil v roce 2002 pan Stanislav Rudolfský. Se synem Lukášem a dcerou Stanislavou si dali do vínku obnovit zašlou slávu a dlouholetou tradici pěstování révy vinné na Kutnohorsku. Vždyť první písemná zmínka o vinařství na Kutnohorsku se nachází v Kosmově kronice z roku 1101 ve spise o Malíně. Je jednou z prvních písemných zmínek o vinařství ve střední Evropě vůbec. Na Kutnohorsku se vinaření věnovali především církevní řády, např. Cisterciáci, kteří se zde usadili roku 1142 a začali pěstovat mj. i odrůdu Rulandské modré, které se zde i po staletí daří. 

 

Současnost

Dnes v Kutné Hoře a okolí pěstujeme révu na 54 ha vinohradů na námi obnovených původních historických tratích. Navštívit můžete např. vinici U Všech svatých, Pod Barborou, Nad Kapličkou, Na Borku , Na Příčce, Jezuitská. Vína z této oblasti vynikají svou mineralitou a kořenitostí, která pramení z podloží bohatého na minerální složky. Našimi hlavními odrůdami jsou Rulandské modré, Tramín červený, Svatovavřinecké, Rulandské šedé.

Krom vinohradů hospodaříme na 30 ha pastvin, kde máme početné stádo ovcí, 14 ha orné půdy pro pěstování základních obilovin, 2 ha zeleninového pole a 6 ha sadů. 

Snažíme se být uceleným celkem nezávislým na vnějších vlivech, statkem, který uživí své zaměstnance, prodá přebytky a ve své činnosti napomáhá celku.

 

Filosofie

Révu a další produkty pěstujeme v optimálním množství tak, abychom nepoškozovali životní prostředí. Cestou ke zdravé úrodě je pro nás zvyšování přirozené vitality půdy, pestrá flóra a fauna, přirozené zatravnění a zachování remízků, nikoliv používání moderních chemických postřiků. Nezastupitelnou roli u nás hraje vlastní kompost a hnůj.

Náš statek je celý certifikován BIO a má jako jediné vinařství v ČR prestižní certifikát biodynamického zemědělství DEMETER. Náš statek je živý organismus, který podléhá i nemateriálním vlivům a které moudrý zemědělec může využívat ve svůj prospěch. Pracovní operace provádíme v závislosti na fázích měsíce, používáme biodynamické preparáty, roháček, křemenáček, kompostové preparáty, extrakty z bylin, kopřiva, přeslička, šalvěj.

Dále se vzděláváme, navštěvujeme kolegy vinaře a zemědělce a čím více poznáváme, tím více obdivujeme moudrost našich předků, kteří si vystačili s málem, ale hlavně jim nikdy nechyběl zdravý rozum. Při vědomí velikého díla Stvoření, bychom rádi pokračovali v jimi započaté cestě.

 

Postupy ve sklepě

Výroba vína je u nás velice jednoduchá, hrozny se zpracovávají celé nebo se šetrně zbaví zelené třapiny, následně bílé hrozny putují do lisu a po naležení se lisují. Lisujeme max. tlakem 1,2bar, následně je mošt přetočen do sudů, nebo tanků, kde přirozenou cestou začne kvasit. Do moštů nepoužíváme výživu, ani umělé kvasinky, kvašení není řízené. Veškeré procesy probíhají spontánně, přirozenou cestou, tak aby se ve vínech zobrazily skutečné půdní a klimatické podmínky vinice v daném roce.

Po vykvašení je víno staženo z hrubých kvasnic a ponecháno na jemných kvasnicích, kde se míchá (batonážuje) z počátku 2 krát týdně dále 1 krát týdně. Vína do lahví putují s minimem síry.

Modré hrozny se dle potřeby zbavíme zelených částí, poté rmut necháváme naležet 2-10 týdnů v kádích, kde je ručně mícháme. Po uplynutí doby naležení rmut lisujeme, víno putuje do sudů, kde zraje minimálně 8 měsíců na jemných kvasnicích bez použití síry, vina se pravidelně míchají 1 týdně.

Lahvování probíhá většinou bez filtrace, tak aby si vína zachovala maximum zdraví prospěšných látek.