Černý trh s vínem

Celníci zajistili v Brně čtyřicet tisíc litrů pančovaného vína

 

Celníci zajistili v pondělí v Brně téměř 40 000 litrů pančovaného vína za milion korun. Víno bylo v téměř 20 000 plastových lahvích připravených k distribuci. Informovala o tom mluvčí brněnského celního úřadu Lada Temňáková. V souvislosti s případem celníci zadrželi a předali policii dva cizince, kteří jsou v cele předběžného zadržení.

Víno bylo někde pokoutně vyrobeno a pak nalahvováno do plastových lahví s etiketami výrobce vína, který o tomto zboží neměl ponětí. Případ je teprve v počátku vyšetřování, uvedla mluvčí. Cizinci jsou podle ní podezřelí přečinu porušování práv k ochranné známce a jiným označením. Celní správa byla podezřelým na stopě od konce minulého roku.
Pančované víno našli celníci v jednom z brněnských skladů. Šlo o bílé i červené víno, jimž byly naplněny dvou- a dvouapůllitrové plastové lahve. Navíc zajistili dodávkový vůz, který dva cizinci používali k přepravě tisíců litrů vína.

Proti černému trhu s vínem a jeho falšování bojují čeští vinaři, kteří dnes o problému jednali v Břeclavi s premiérem Bohuslavem Sobotkou. Vinaři podporují návrh ministerstva zemědělství, které chce regulovat trh se sudovým vínem. Navrhují také, aby se falšování vína stalo trestným činem.

uvedeno 26.3.2015 na :www.zemedelec.cz

podrobné informace na : http://www.svcr.cz/cerny-trh-s-vinem-1

Návrhy opatření schválené představenstvem SV ČR

Návrhy opatření schválené představenstvem Svazu vinařů České republiky, které budou dále prosazovány v rámci aktivit proti černému trhu s vínem. Níže uvedené návrhy navazují na návrhy schválené představenstvem Svazu vinařů České republiky ze dne 5. 3. 2014, z nichž některé již byly úplně nebo z části realizovány a jsou nedílnou součástí tohoto výčtu opatření.

A. Obecné požadavky na stát

  1. Vytvoření speciální kontrolní skupiny „vinařské KOBRY“ (SZPI, GŘC, Policie) za účelem vyhledávací činnosti v oblasti segmentu černého trhu s vínem.
  2. Posílení a zefektivnění činnosti Celní správy (10 celníků ve službě v JMK kontrolujících PHM, alkohol, cigarety), neexistuje žádný prostor pro vyhledávací činnost
  3. Žádost na hlubší propojení orgánů SZPI a GŘC
  4. Zapojení Policie ČR do prověřování poznatků SZPI a CS zda se nejedná o organizovanou trestnou činnost, zejména u zjištění podvodných jednání u opakovaně u stejných subjektů
  5. Kvalifikace „falšování potravin” jako trestný čin s dopadem na konkrétní odpovědné osoby (představenstvo, jednatel, vedení družstev, fyzické osoby v provozu – ten kdo „sype”)

B. Opatření proti černému dovozu

  1. Povinnost přepravy vína do ČR výhradně v rámci systému EMCS pro všechny subjekty přepravující víno na území České republiky z členských států EU. Inspirace z maďarského systému.
  2. Analýza záhadných velkých objemů exportu a importu zejména nelahvového vína s prověřením kdo, kam taková vína dodal a jaký je/byl jejich další osud, součinnost s orgány daňové a celní správy sousedních států – viz Pálava ze Slovenska, někdo ji sem musel prodat a někde tím pádem taky musela „vzniknout” Podezření z „karuselových” obchodů. Do statistických výkazů zahrnout i vína přepravená na území ČR v režimu volného daňového oběhu. V současné době se toto víno nikde neeviduje a všechny výkazy MZe, GŘC a ČSÚ jsou falešné.
  3. Zpřísnit kontrolu prováděnou celní správou, využití silničních kontrol prováděných Policii ČR, využití mýtných bran pro sledování pohybu cisteren.
C. Prodej nelahvovaného vína
  1. Novela zákona o vinohradnictví a vinařství, která umožní prodej sudového vína pouze z hroznů vypěstovaných a sklizených na území České republiky a vyrobeného vinařem v ČR registrovaným u příslušných orgánů. Tento prodej umožnit ve vinařově stálé, vedlejší i dočasné provozovně, v provozovně prodejce (vinotéky, vinárny apod., s definovaným stupněm odborné péče), která bude s výrobcem vína ve smluvním vztahu (certifikovaná vinotéka) a oba dva tyto subjekty budou společně ručit a odpovídat za čistotu a kvalitu sudového vína včetně sankčního postihu. Vinař, který bude sudová vína vyrábět a nabízet a i jeho smluvní partneři budou povinni tuto skutečnost nahlásit na SZPI a budou tím pod jasným dohledem správních orgánů. Prodej jiného vína než výše uvedeného umožnit v rámci obalů určených pro konečného spotřebitele (pet láhve, kartony, bag-in-boxy, petainery)
  2. Stanovení základních předpokladů, hygienických, organizačních, odborných a personálních, jejichž splnění by bylo podmínkou pro získání statutu certifikované vinotéky a obecně stanovit požadavky hygienické, personální a organizační pro provoz pro jakýkoliv prodej vína (vinotéka).
  3. Kontroly u výrobců se zaměřením na původ vína nabízeného ve vinařství
D. Opatření obecná ve vztahu k vínu
  1. Vypracovat systém verifikace hlášení o produkci, sběru, nákupu a jejich křížová kontrola (stávající je nefunkční)
  2. Zákonem stanovit povinnost značení vín z „naší” produkce, například u lahví obdobně jako v Rakousku a částečně na Slovensku na zátce – kapsle …možnost použít značku Vína z Čech Vína z Moravy. Cílem je jednoznačné odlišení „našeho” vína a orientace zákazníka. – dále prosazovat jako povinnost pro vína s původem hroznů v ČR
  3. Iniciovat zpracování „Apelačního systému” – dále rozpracovávat
  4. Iniciovat zřízení komerční laboratoře pro analýzu NMR. V současné době je možná analýza pouze v zahraničí za cenu od 300 do 800 €. – dále rozpracovávat
Představenstvo Svazu vinařů České republiky,
Velké Bílovice 18. 2. 2015

Pančování vína by mělo být trestným činem, prohlásil senátor Hajda

Brno /ANKETA/ – Zákaz sudového vína? To nás zlikviduje, křičeli minulý týden vinaři. Buďte v klidu, přistoupím na dohodu, dává teď zpátečku ministr zemědělství Marian Jurečka. Z jeho resortu vyšla zpráva o hrozícím zákazu prodeje vína ze sudu jako ochrana před jeho pančováním.

Jurečka, který ve čtvrtek navštívil Brno, chce tvrdě zasáhnout proti falšování a pančování vína. Tvrdí ale, že v úvahu připadá několik variant. „V polovině března se sejdu s vinaři, abychom připravili podklady k novele zákona o vinohradnictví a vinařství. Až poté ji ministerstvo předloží,“ nastínil postup Jurečka.

Návrh reaguje na výsledky loňských kontrol Státní zemědělské inspekce, která zjistila, že každé třetí sudové víno je pančované nebo falšované.

To je podle senátora za Břeclav Jana Hajdy alarmující a navrhuje razantní řešení. „Měly by se posílit kontroly a v případě, že by se zjistilo pochybení, navrhuji posuzovat to za trestný čin,“ tvrdí muž, který se problematice vinařství dlouhodobě věnuje a působí jako poradce premiéra Bohuslava Sobotky v oblasti zemědělství.

Hajda je zároveň přesvědčený, že novela zákona by měla obsahovat registraci nebo autorizaci vinařů. „Vinaři se vystaví licence, aby mohl prodávat víno a kupující měl jistotu, že se v provozovně skutečně prodávají například moravská vína,“ vysvětlil senátor.

Ministr Jurečka chce, aby změny, na kterých se v březnu s vinaři dohodne, platily od ledna příštího roku. Podle něj je nejlepší řešení prodej sudových vín u vinařů ve sklepech či jejich vinotékách anebo v podnicích, které mají s vinaři smlouvu.

Zdroj: http://www.denik.cz
Datum vydání: 26.2.2015
Aktualizováno: 27. únor 2015

Na základě jednání dne 11. 2. 2015 na MZe a v rámci dementi různých interpretací zde sdělujeme, s jakými tezemi pracuje ministerstvo zemědělství v rámci úpravy zákona o vinohradnictví a vinařství v oblasti sudového vína.

Teze podmínek pro prodej sudového vína :

  • víno vyrobeno vinařem v ČR registrovaným u příslušných orgánů
  • vyrobeno z hroznů sklizených na území ČR
  • prodej vína ve vinařově stálé, vedlejší i dočasné provozovně
  • v provozovně prodejce (vinotéky, vinárny apod., s definovaným stupněm odborné péče), která bude s výrobcem vína ve smluvním vztahu (kvázi franšíza, apod.) a oba dva tyto subjekty budou společně ručit a odpovídat za čistotu a kvalitu sudového vína
  • vinař, který bude sudová vína vyrábět a nabízet a i jeho smluvní partneři budou povinni tuto skutečnost nahlásit na SZPI a budou tím pod jasným dohledem správních orgánů

Samozřejmě se tato novelizovaná teze bude dále precizovat, ale každopádně tím bude vytvořen prostor pro vinotéky. Tedy ty slušné a prověřené. Zdá se, že vzájemný vztah vinař-prodejce a jejich společná odpovědnost i případná ztráta jména, potažmo oprávnění by byla největším trestem.  Umožní všem malým a středním vinařům mít možnost budovat odběratelskou síť i prodávat u sebe “pod víchou“, či na dočasných stáncích ( vinobraní a pod.) a stejně tak ve vinotékách, gastrozařízení a pod. Sám producent uzavře příslušnou smlouvu pouze se subjektem, kterému bude důvěřovat, u kterého nebude hrozit dodatečná manipulace s vínem i potřebná úroveň péče a nabídky sudového vína.

čerpáno z : www.svcr.cz/cerny-trh-s-vinem-1

 

Matice návrhů na řešení problematiky černého trhu s vínem ke dne 30.9.2014

http://www.vinarskaasociace.cz/fotky22580/10_priloha_4_cerny_trh_s_vinem_matice_navrhu_reseni_k_datu_2014-09-30.pdf