Zpět
12.12.2017, Cech českých vinařů

Rodinné vinařství Mikulenkovi

Velké Žernoseky 17
412 01 Velké Žernoseky

tel. 774 001 890

...dárek? vína s vinětou z ručního papíru - ukázka zde: http://www.mikulenkovi.cz/2017/10/06/darkova-vina-pro-firmy-i-jednotlivce-prijimame-objednavky/



E-mail:

vinarstvi@mikulenkovi.cz

Web:

www.mikulenkovi.cz

Popis firmy:

Butikové rodinné vinařství spojené se stylovou koštovnou s domácí atmosférou a penzionem. Otevřeno celoročně, od pondělí do neděle.

Rozšířený popis firmy:

Na začátku rodinného vinařství Petry a Dalibora Mikulenkových byla knížka o pěstování révy vinné, která Dalibora Mikulenku ještě jako zaměstnance státní správy náhodně zaujala za výlohou knihkupectví. Přes malý vinohrad v obci Podvinní pak vedla cesta k impulsivnímu založení vinohradnické a vinařské firmy v roce 2009. Butikové vinařství sídlí v postupně opravovaném a rozšiřovaném komplexu, který nyní zahrnuje výrobní, skladovací, prodejní, prezentační a ubytovací část a postupně se rozrůstá o nové prostory pro návštěvníky a provozní zázemí v sousedních domech. Vinařství hospodaří na vlastních a pronajatých vinohradech v tratích Pod Třešňovkou, Na jámě a Na vinici. Mikulenkovi používají při vinifikaci tradiční postupy s využitím gravitačního principu. Lisuje se na horizontálním vakuovém pneumatickém lisu, mošty se odkalují, kvašení probíhá s čistými kulturami kvasinek i bez, v době fermentace se mošty chladí, bílá vína zrají v nerezových tancích, červená v dřevěných sudech. Vína se lahvují v následujícím roce po sklizni hroznů a prodávají se až na malé výjimky pouze ve vinařství.

Široká nabídka služeb pro volně příchozí návštěvníky i pro skupiny objednané na degustace se opírá o domácí gastronomické speciality, ať už se jedná o drobné doplňky k vínu, domácí chléb, pomazánky, škvarkové placky, špekové knedlíky, palačinky nebo rovnou svatomartinskou husu. Ve stylové koštovně se manželům Mikulenkovým podařilo vytvořit pohodovou atmosféru lákající stále více výletníků, kteří se vydali kolem Labe. Návštěvníci mohou posedět také venku na selském dvoře. Specialitou vinařství je například víno Tergus (z lat. záda) – Dornfelder zpracovaný technologií portských vín (dolihováním na 19 %) a vyzrálý v barikovém sudu. Jde o jediné oficiálně vyráběné jakostní likérové víno v Čechách. Po pořízení dalších technologií přinesl ročník 2015 kvalitativní skok, doporučujeme například Ryzlink rýnský z nově pronajaté vinice nebo Aurelius ve dvou partiích. Vedle rozšiřujících se čistě vinařských aktivit budují Mikulenkovi také hospodářství s chovem králíků a slepic.